Margreet de Heer: Wetenschappen in beeld - opgedragen aan the next generation

- Uitg. Meinema, Zoetermeer 2012, stripverhaal in 186 blzz., ISBN 978 90 211-4428-3, € 19,50


Dit stripverhaal zou iedere ouder en grootouder aan zijn kinderen en kleinkinderen cadeau willen doen. Ze zullen erin blijven bladeren en lezen. De tekeningen zijn modern, humoristisch en veelzeggend. De teksten erin geven kort en bondig weer waar het om gaat. En dat is… Wat is weten? Wat is dan wetenschap eigenlijk? Wie is een goede wetenschapper? En waar is wetenschap begonnen? Hoe zag het heelal er toen uit? Wat dachten de Griekse filosofen? En de wiskundigen? En hoe zat dat in de Middeleeuwen? En hoe verliep het denken daarna, tot in onze moderne tijd?

De belangrijkste wetenschappers en ontdekkers komen langs. Zoals uit de oudheid Thales van Milete, Anaximander, Pythagoras, Archi-medes, Euclides. En die van na de Middeleeuwen zoals Paracelsus, Boyle, Lavoisier, Dalton, Mendelejev. De prenten zeggen het: "Je hoeft geen studiebol te zijn, geen nerd, om te begrijpen wat 'oneindigheid' is, of de 'gulden snede' . En het wordt werkelijk spannend als je ontdekt, dat chemie werkelijk overal is. Het periodiek systeem wordt uitgelegd zoals ik het vroeger graag had gehad. Maar denk nu niet, dat dit alleen een boek voor jongens is. Die tijd is voorbij. Als die tijd er ooit was tenminste. Want ook dat leert ons dit boek. Er zijn in het verleden heel wat vrouwen geweest, die hun steentje aan de wetenschap hebben bijgedragen. We kennen ze nauwelijks, maar dat maakt dit stripverhaal ruimschoots goed. Dus, ouders, aarzel niet het ook aan uw dochters te geven.

Een extra-pluspunt van dit boek is dat ook de relatie tussen Bijbel en evolutieverhaal evenwichtig wordt benaderd. Het klassieke wereld-beeld en dat vanuit de kwantummechanica, de relativiteitstheorie, de genetica … we vinden het allemaal mooi uitgelegd. En wat te denken van de raad aan het slot? "Een beetje weten te balanceren met de ontwikkeling van duurzame middelen, dan gaat de wetenschap een gouden toekomst tegemoet." Kopen dit boek!